Valitse sivu

JOKAPAIKAN MÄTTÖ

Perunaa lautaselle

Mättö – mielikuvia siitä meillä kaikilla on.
Mätöstä on moneksi; sitä voi pureskella, katsella, kuunnella.
Lauseet sillä saa kivasti eloon, viestiään voi mielin määrin muunnella.
Leikitään ja tutkitaan … millainen tarina tästä syntyykään?

Mättö on minulle aina ollut tuttu juttu, olihan se toisen isoäitini tyttönimi.
Nimenä se on tavanomainen, sukunimien yleisyyslistalla sijalla 2 412.
Koskaan en ole tavannut muita sennimisiä. Koskahan tapaan?

Kaakonkulmilla varmimmin Mättöihin törmäisin, jos sinnepäin suuntaisin.
Olen varustettu ehtymättömällä ideavarastolla, hmm. Mitäs, jos muuttaisinkin Lappeenrantaan, Mättöön. Siitä asuinalueesta tosin en mitään tiedä – en nyt
ainakaan vielä tässä vaiheessa ole muuttamassa.

En sittenkään, vaikka olenkin häpeilemättömän ylpeä siitä, että sukujuureni
ovat siellä Kaakkois-Suomessa. Lähtemättömän vaikutuksen minuun on tehnyt
Virolahti ja sen perinneruoka, hapanvelli. Minulle maistuu, mutta veikkaan ettei siitä
olisi joka iikan mätöksi.

Urbaanista sanakirjasta löytyy mättö-sanalle tämä selitys: ”Ruoka. Ilman ihmeempiä hienosteluja valmistettu sapuska, jota on tarkoitus syödä paljon ja nopeasti.”


Mättöä hiukopalaksi

Moni mieltää mättöruoaksi hampurilaiset, makkaraperunat ja muut öiset herkut. Illanvietto tanssien tai baarissa istuen ja sitten epäröimättömin elkein grillijonoon hiukopalalle. Näkyiköhän aamulla jossain keräämättömiä roskia?

Nettiä selatessani löysin todella kiinnostavan Mättömestarin sivuston. Vielä etsin
sen löytämättömän, kateissa olevan kokkausintoni. Kapuan yli ylittämättömän
esteen – laiskuuteni.

“Mättöjen mättö luotu: Nelikerrospurilainen!” tuo iltapäivälehden teksti osui joskus silmiini kaupan kassalla. 2006 USAn Arizonassa ravintola oli kehitellyt uuden tuotteen. Olikohan jäljittelemättömyys ideoijan tavoiteena …

Eväs, jossa on kilon verran pihvilihaa! Järkähtämättömän sisukas piti olla, jos tuon aterian kerralla pureskeli. Mahtoikohan paikalla olla röyhtäilemättömiä ruokailijoita?

Kuopiossa on myyty Jättilautasta. Ranskalaisia, makkaraa, lihapullia, kebab-lihaa ja nyhtöpossua pitsalaatikossa. Mättöä kahden kilon verran – vie isommankin nälän.

Toiset pitävät mättöpäiviä. “Saa vapaasti napsia, mitä mieli tekee. Aineenvaihdunta hommiin vaan, nyt niitä herkkuja tankataan. Sitten kiltisti viikko pari syömättömiä kaloreita nautitaan, nam.”

Ei unohdeta kevyempiä mättöherkkuja. Annos on terveellinen, hyvinkin runsas ja maistuva. Ruokailun jälkeen olo on virkeä – ei tarvetta loikoiluun, kykenemättömänä hetkeen mihinkään.

Liha ei ole välttämättömyys. Vegaaniseen mättöön on paljon aineksia. Hevi-osasto on upean värikäs ja monipuolinen. Liian usein ymmärtämättömästi kävelen erikoisempien vihannesten ohi. Olisiko ajattelussani kypsymättömyyttä?
Ps. Ryöppäämättömän korvasienen vaarat sentään tiedän!

Olin kerran maaseudulla ajelulla. Päämääräämättömästi huristellen etenin.
Ennennäkemättömiä maisemia ihastelin. Päällystämättömiä teitä kurvailin, äestämättömiä peltoja katselin. Vapaudestani nautiskelin.

Ei pitäisi rekisteröimättömällä autolla ajella, ei. Auto alkoi yskiä, apu näkymättömissä. Ongelmia eivät aiheuttaneet pysähtymättömät ohikulkijat. Sen teki poliisi. Väistämättömän tosiasian kohtasin. Säälimättömästi sakot sain.
Sinne meni rahat, joilla olisin liput lätkämatsiin ostanut.


Jääkiekossa ei voisi tehdä hyökkäämättömyyssopimusta. Pelin henki on saada hyökkääjät tekemään paljon maaleja. Puolustajien läpipääsemättömän muurin ohitus vaatii lujaa tahtoa ja taitoa. Vielä edessä on kiekkoa herkeämättömästi seuraava maalivahti.

Tekemättömiä tekoja

Maailmaan ääntä mahtuu; linnunlaulusta siihen raskaimpaan metallimusaan, mättöön. Kerran tuttuni oli ollut jollain keikalla ja innoissaan kertoi “bändi tarjosi lavan täydeltä brutaalia mättöä.””Toteennäyttämättömiä väitteitä”, sanoisin, jos kuulisin fanien minut samallakeikalla nähneen!

Televisiossa on tarjolla jos jonkinlaista mättöä – paljon väkivaltaisia elokuvia ja sarjoja. Kielitoimiston sanakirjan määritys sanalle mättö; mättäminen, syytäminen, pieksentä, hakkaaminen.

Häikäilemättömän röyhkeä ukko käsittämättömästi tappelee oman kehon voimin.
Ei näytä meille kestämättömiä kipujaan. Valitsen lyömättömän linjan – kapula käteen ja kanava vaihtoon!

Kerran olen minäkin vaiennut; otin äänestämättömän nukkujan roolin. Ennakkoon en ollut ajatellutkaan ääntäni antaa. Ei mukamas ollut siihen aikaa. Hauska tanssi-ilta oli venähtänyt vääjäämättömästi kohti sunnuntaiaamua. Häpeämättömästi hyväksyin käyttämättömän tilaisuuteni – annoin keskeytymättömille unille tilaa!

Nyppimättömät rikkaruohot, hyödyntämättömät siemenet eivät ne minua
harmita, en minä niitäkään mieti. Tahdon pitää tämän ylvään, lysähtämättömän
ryhtini ja hyytymättömän hymyni. Kuulun puutarhassa pärjäämättömien heimoon. Perehtymättömyys vai laiskuus – kumman myönnän ensin!

Mitähän tekisin, jos ihania kesyttämättömiä kissanpentuja jossain näkisin.
Tai, jos lypsämättömiä lehmiä aitauksesta teille tietymättömille karanneen kuulisin. Välinpitämättömästikö suhtautuisin? Vaivaisiko minua vetämättömyys?

Onneksi lääkäri oli määrännyt väsyttämättömän lääkkeen. Kyllä minulla aikaa ja energiaa on. Ehkä pelkäämättömän asenteen ottaisin ja riittämättömyydentunteen vaientaisin. Olenhan perinyt erehtymättömän tyylitajun … apuani tarvittaisiin.

Ei aina ole kivaa, moni asia voi tuoda haasteita. Sellaisia ovat ainakin syömättömyys,
pitämättömät lomat ja tietämättömien kommentit. Ne vanhat, työstämättömät ongelmat  varmasti tuovat mutkia matkaan. Viimeksi eilen sellaisen koin, olin
hukannut täyttämättömän dosetin.

Valoherkkyys toi vaihtelua elämään. Sain outoja, selvittämättömiä oireita.
Useamman kerran kohtasin kärsimättömiä lääkäreitä. Liian harvinaisena tapauksena törmäsin oireiden yhdistämättömyyteen. Jäi niin paljon kysymättömiä kysymyksiä.

Olettamus, että olen käsittämättömän hankala tapaus, on säilynyt kiistämättömänä. Onneksi en käyttäytynyt sivistymättömästi, en ollut kiittämätön potilas. Kiitin hedelmättömästä yhteistyöstä!

Kirkkaat valot aiheuttavat edelleen ylipääsemättömiä esteitä. Silloin pakitan. Kamalat valohäkkyrät kaukaa kierrän. Peittämättömin silmin en niitä kohdata voi. Jään kotiin
silmiä ärsyttämättömien valaisimien ja valoa läpäisemättömien verhojen suojaan.

Nyt oli mättö päällä. Tästä saisin päättymättömän tarinan. En jatka. Työlistalla on myymättömien korttien kuvaaminen tulevaan verkkokauppaani.
Ps. Pää on täynnä syntymättömiä ideoita ja päättämättömyyttä.

       

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogia kirjoittaa

”Hei, minä olen Erja, iikan akka. Helsingissä vietin lapsuuteni ja nuoruuteni.

Valoherkkyys astui elämääni lupaa kysymättä vuonna 2002. Se teki minusta näköongelmaisen ja maailmasta kummallisen.

Lue lisää minusta

Yhteystiedot:

Korttiaskartelu iikan akka

Puhelin: 045 332 7462

Y-tunnus: 2554086-3